Blog Detail

Д-р Ернесто Пинторе: Когато качеството на живота на пациента се наруши и болката вече не се контролира от лекарствени средства, е необходимо протезиране

26 авг. 19
Alex M
No Comments

Във втората част на разговора, посветен на случая на Росица Белева, пред екипа на Orthotrauma International професор Пинторе сподели повече за предизвикателствата, пред които е бил изправен при операцията й, както и за възстановителния период след нея:

Разкажете ни повече за професионалното предизвикателство в случая на Росица?

В този случай имаше няколко сериозни проблема:

Първият беше наличието на метална пластина вследствие на интервенция, извършена преди около 40 години, отстраняването на която беше изключително сложно, тъй като от една страна бе напълно покрита с кост и от друга поради вида на винтовете, поставени при въпросната операция, които се чупят при опит да бъдат отстранени. С тази първа пречка се справих като си донесох от Италия два инструмента, които служат именно за премахване на винтове, счупени от костта.

Вторият проблем се състоеше в качеството на костта, която беше изключително крехка поради факта, че не е функционирала правилно в продължение на вече 40 години и е станала още по-крехка от премахването на старата плака, която е оставила голяма празнина отдолу. Поради тази причина бе задължително да се предвидят по-дълги протези (наречени “ревизионни” протези), за да може да се захванат далеч от крехката област.

Третият проблем беше началната малформация с промяната на нормалната анатомия на главата на бедрената кост, която никога не е лягала нормално в анатомичната си кухина (ацетабулум), която не съществуваше, тъй като не се беше развила. Явление, което се среща при повечето такива пациенти. Нещо повече, при тези малформации анатомията се променя много и по време на интервенцията тези референтни структури, които ни водят като пътни знаци, не могат да бъдат открити. В този случай трябваше да се вземе решение къде горе-долу се намира анотомичната кухина от теоретична гледна точка и да се създаде кухина, където да се постави протезата. Има референтни точки, спрямо които това може да бъде направено и трябва да кажа, че благодаря на Бога, че и този път успях да направя правилен избор. Погрижих се за бедрената кост, от която първоначално бях отстранил старата плака с известна трудност. След което се появиха проблемните ситуации, които бяха предсказуеми, защото при първата процедура за завъртане на бедрената кост, същата се счупи, очевидно в най-слабата си точка, в която е била металната пластина. За случая бях предвидил дълга протеза, с помощта на която да се справя с това усложнение. След като фиксирахме бедрената кост с различни метални обръчи, имплантирахме протезата, която премина през горната част на счупването, и приключихме операцията като силно се надявахме да няма усложнения вследствие от инфекции. Пациентката не трябваше да се натоварва до пълно зарастване на тазобедрената кост, но сега два месеца по-късно, тя може да ходи и скоро ще може да се освободи изцяло от патериците.

Как протича възстановяването след такава интервенция?

Доста променливо и зависещо от различни фактори: качество на извършената интервенция, качество на костите, възраст и тегло на пациента. Ако не беше възникнал случаят с очакваната интраоперативна фрактура на бедрената кост, пациентката щеше да започне да ходи от деня след операцията и до един месец възстановяването вече щеше да е поне на 80%. В този случай сроковете на възстановяване са двойно по-дълги, но слава Богу нямахме усложнения и вярвам, че след три месеца пациентката ще възвърне изцяло самостоятелността си при движение.

Какво ще посъветвате пациентите със случаи на: поставяне на първи имплант, смяна на вече поставен имплант?

Пациент, който се нуждае от поставяне на първа протеза не трябва да побърза да бъде опериран, това не е правилно. Пациентът трябва да се подложи на протезиране, когато болката му вече не се контролира лесно от лекарствени средства или когато качеството на живота му се влоши и той вече не може да върши нещата, които винаги е правил, поради болка и ограничаване на движението.

Когато говорим за пациент, който вече има протеза, която по някаква причина създава дискомфорт и трябва да бъде заменена, в този случай става въпрос за проблем от съвсем различно естество: колкото по-скоро бъде опериран този пациент, толкова по-малко проблематична ще бъде за хирурга подмяната и по-лесно ще бъде решаването на евентуални усложнения.

 

Напомняме, че професор Ернесто Пинторе посещава всеки месец България и консултира българските пациенти със заболявания в различни ортопедични области. Ако имате проблем и имате нужда от лечение, свържете се с Евгения Александрова, която координира посещенията на ортопеда и травматолога, на телефон: 0879 815 800, и запазете вашия час за среща със специалиста.

 

Leave a Reply

Translate »